MODELBOUW DOOR                     

                ALBERTSCHOLTHEIS

                                                 DE MODELBAAN

 Mijn modelbaan beeldt een denkbeeldig land, genaamd Altland, uit. De baan is een combinatie van gelijkstroom- en wisselstroomtrajecten. De hoofdbaan verbindt de hoofdstad Altenstein via Factorij met hoogoven en raffinaderij en Walkan met houtzagerij met Valmar. Deze hoofdbaan bestaat uit een gelijkstroomtraject ( een groot ovaal) en een wisselstroombaan in botvorm.

Altenstein is een typisch Europese stad met fantasy-kenmerken: burchten, romaanse kerk. Een volgebouwde stad vol hoekjes, steegjes, overheidsgebouwen, herbergen etc. Een stadstram verbindt de verschillende delen als ook een smalspoortram die hoog boven de straten de verschillende wijken verbindt. Daarnaast is er een metro om de vele mensen van en naar het hoofdstation te vervoeren.

Factorij is een van ouds industrieel centrum met hoogoven, ijzerfabriek, ertswinning en raffinaderij.

 

Walkan is een landelijke nederzetting van agrariŽrs en houthakkers.                           

Valmar is een oud stadje met van oorsprong Britse bewoners. De mijnbouw is een belangrijke bron van inkomsten, evenals de handel. In het gebied tussen Walkan en Valmar kronkelt een smalspoorlijntje.

Santa Fe Ten oosten van Valmar takt de (gelijkstroom-)hoofdbaan af en loopt een traject omhoog. Steeds hoger loopt deze aftakking achter de bergrug van Walkan en eindigt in Santa Fe. Hier vinden we een jaknikker waar de olie opgepompt wordt.

Heeft Altenstein en Factorij van oorsprong Europese treinen, Valmar gebruikt traditioneel Engels materieel. Daarentegen verkiezen de mensen van Walkan en Santa Fe Amerikaans materieel. In dit land Altland kan men dus verschillend materieel tegenkomen. ( Hoewel sommige puriteinse modelbouwers hiervan zullen gruwen is de werkelijkheid veelzijdiger:  Britten gebruikten Amerikaanse stoomlocs evenals Finnen en Russen en tijdens WO II geheel Europa. Ook verscheidene Britse stoomlocs en diesellocs zijn in en na de Tweede Wereldoorlog op het continent ingeburgerd.)